A na deser będzie pizza!

Pizza jabłkowa, dla ścisłości. I czywiście z pizzą ma wspólny tylko i wyłącznie kształt i bardzo cieńkie ciasto, bo taka przecież pizza jest najlepsza, prawda?
A do tego dużo jabłuszka, cynamonu, karmelu i płatków owsianych:-)
Przepis oczywiście poniżej, a przepis na sos karmelowy znajdziecie TUTAJ :-)



Spód:
  • 1,5 szkl maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 łyżek zimnego, pokrojonego w kostkę masła
  • 4-5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:

  • 4 średnie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru (brązowego)
  • 1 łyzka mąki
  • 1 łyżka cynamonu
Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cukrem, maką i cynamonem.

Kruszonka:

  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 3/4 szkl płatków owsianych
  •  1 łyżka cynamonu
  • 1/3 szkl roztopionego, ostudzonego masła
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i rozgniatamy w palcach aż utworzy sie kruszonka.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy cienko, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka, posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 30-40 minut w temp. 190 st.
Na koniec polewamy sosem karmelowym.

Enjoy!!!

Komentarze

  1. Normalnie niebo w gębie!!!! Dziękuje za przepis, ach muszę wypróbować, bo wygląda cudownie ta pizza ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Choć nie znoszę karmelu to pewnie bym się skusiła na taki jabłkowy kawałek :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne i proste - to lubię:)))pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wezmę, ale to na tym pozostanie jednak jakby coś to przepis posiadam pozdrawiam cieplutko Dusia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka koniecznie muszę je upiec, bo jestem pewna, że jest pyszne i wygląda tak apetycznie.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz